Middels onderstaande flyer
die komende week huis aan huis word verspreid trachten wat meer bekendheid te werven in onze wijk
Geachte bewoners graag willen wij u graag vragen: om het volgende
Midden-Groningen wil een aantrekkelijke gemeente zijn. Een gemeente waarin mensen fijn kunnen wonen en leven. Dit betekent dat er genoeg woningen moeten zijn. Die woningen moeten ook nog eens betaalbaar zijn. In de nieuwe woonvisie staat welke soorten woningen er nodig zijn, zodat iedereen goed en betaalbaar kan (blijven) wonen in dorpen en wijken.
De gemeente nodigt inwoners van harte uit om mee te denken. Dit kan door het invullen van een vragenlijst.
Dit kan via https://app.maptionnaire.com/q/6ps96vpi2cf8(link is extern)
Burendag is een initiatief van Douwe Egberts en het Oranje Fonds.
En wordt ieder jaar op de 4e zaterdag of zondag in september gevierd. Burendag is een dag waarop de buurt gezellig samenkomt en waarbij veel mensen iets goeds doen voor elkaar en de buurt. Want goede buren doen ertoe.
In het Compagniesterpark staat deze dag in het teken van het gezellig samenzijn en samen klussen in de wijk oppakken. Voor de kinderen zijn er gratis suikerspinnen, popcorn en springkussens. De volwassenen drinken gezellig samen koffie en thee en eten een stuk door buurvrouw Paula zelfgebakken verrukkelijke boterkoek.
Als klus hebben we dit keer het plaatsten van nieuwe voetbaldoeltjes opgepakt.
Deze doeltjes hebben we gesubsidieerd gekregen via de gemeente. Verder zijn de speeltuintjes onkruidvrij gemaakt en zijn sommige bomen aan de onderkant gras/onkruid vrij gemaakt. Ook zorgen we elk jaar voor een foodtruck. Hier kunnen mensen dan wat lekkers te eten kopen. Dit jaar kwam Niels van Lucky13foods met zijn vreterij en drinkerij.
Het was een geslaagde zonnige dag!
Bert Hijlkema uit Sappemeer heeft meer dan duizend uur besteed aan het maken van een maquette van de scheepswerf Wolthuis. Op Open Monumentendag werd de maquette onthuld in de Historische Scheepswerf Wolthuis te Sappemeer.
SAPPEMEER ,,Het was een enorm priegelwerk. Soms loop je er maar even bij weg en denk je: ,,,Morgen is er weer een dag,’’ aldus Hijlkema die met zichtbare voldoening terugkijkt op zijn project. Op de plaats waar nu de Historische Scheepswerf Wolthuis ligt, werd meer dan 300 jaar geleden een scheepswerf gevestigd. Nadat het Winschoterdiep in de zeventiger jaren van de vorige eeuw grotendeels gedempt werd, verloor deze werf haar bestaansmogelijkheid, doordat er geen schepen meer konden komen. Vraag naar brandstof
De scheepswerf Wolthuis dankte zijn ontstaan aan de turfwinning. Door de toename van de bevolking in de zeventiende eeuw werd de vraag naar brandstof groter. Het tot dan toe gebruikte hout werd langzamerhand schaars en men zocht en vond een andere brandstof in de vorm van turf. Die turf moest aanvankelijk via de stad Groningen worden vervoerd, een mooie bron van inkomsten voor de hoofdstad. De hiervoor benodigde vaartuigen, zoals snabben, tasken en pramen, werden gebouwd op werfjes langs het Winschoterdiep. De gunstige ligging maakte het mogelijk om daar schepen te bouwen en te repareren, die werden gebruikt voor transport, handel en visserij.
Hoogtijdagen scheepvaartindustrie
De 19e eeuw markeerde de hoogtijdagen van de scheepvaartindustrie in Nederland. Scheepswerf Wolthuis speelde een cruciale rol in deze bloeiende sector. Het vakmanschap en de kennis die generaties lang werden doorgegeven, maakten de werf tot een van de meest gerespecteerde in de regio.
Bert Hijlkema komt zijn hele leven al op de werf en heeft sinds zijn pensionering tijd voor een arbeidsintensieve hobby. Hij bouwde schepen na en vatte vorig jaar het plan op de scheepswerf Wolthuis op schaal na te bouwen. De huidige werfbaas Govert Tukker vond het een prachtig idee. Nadat Hijlkema foto’s had gemaakt kon hij beginnen met bouwen, zagen, lijmen, solderen, schuren en verven. Hijlkema is – terecht - trots op zijn tot in detail gereconstrueerd model: ,,Ik kom uit een familie van scheepsbouwers. Mijn oom had een scheepswerf en mijn vader was werfbaas, maar hij is al overleden toen ik nog maar 9 jaar was. De interesse voor de scheepsbouw heb ik altijd gehad. Elke middag uit school ging ik naar de werf. En nu kom ik nog vaak even in het schipperscafé. Tien jaar geleden is dit museum officieel geopend, want de werf leeft nog wel in de regio.’’
Alles op de juiste schaal
Hijlkema heeft vanaf februari vrijwel dagelijks aan zijn maquette gewerkt: ,,Ik woon vlakbij, op loopafstand. Ik heb er inderdaad zo’n duizend uur aan besteed. Ik heb het bijgehouden.’’ Hij heeft een ongekend geknutsel achter de rug: ,,Ik heb tandwieltjes van wekkers gebruikt, cocktailprikkers en houten koffielepeltjes.’’ Hijlkema maakte foto’s, printte die thuis uit en ging daarna aan de slag. Het moest natuurlijk allemaal op de juiste schaal. Hijlkema: ,,Dat heb ik toch vooral uit het hoofd gedaan.’’ Hij is niet in een zwart gat gevallen. ,,Nee, ik ben al weer met een nieuw project begonnen, een coaster uit 1948.’’
De historische scheepwerf Wolthuis is de enige overgebleven, nog herkenbare werklocatie in de veenkoloniën. Naast gereedschappen en machines zijn ook veel interessante documenten en foto’s bewaard gebleven.
Eindelijk een veilige fiets en voetgangers oversteekplaats
voor de Noordbroeksterstraat.
geachte aanwonenden
binnenkort starten er werkzaamheden in uw buurt / straat
Door de inzet van onze voorzitter,
is het ook dit jaar weer gelukt de bloembakken op de noordbroeksterstraat noordzijde weer gevuld te krijgen met diverse bloeiende planten,deze zijn beschikbaar gesteld door (SMIT kwekerijen Sappemeer). Al met al staat het er weer prachtig bij.en nu maar hopen dat de aanwonenden ze af en toe wat water gaan geven zodat ze ook mooi blijven.
MOGELIJK BRUG BIJ HAVEN SAPPEMEER
Bron: Regiokrant d.d. 19 februari 2020
Bron: W.Smit Sappemeer
Maak jouw eigen website met JouwWeb